
Uranüs Gezegeni Özellikleri Hakkında İlginç Bilgiler
Uranüs Teleskopla bulunan ilk gezegen olma özelliği taşımaktadır. 1781’de keşfedildi.
Uranüs Gezegeni Özellikleri
1. Uranüs adını Yunan Mitolojisindeki “Gökyüzü Tanrısından” alır. Adını Yunan mitolojisinden alan tek gezegendir. Satürn’ün babası olan Uranüs, günümüzde Yozgat’ta da çıkarılmaya başlanan Uranyum elementine de adını vermiştir.
2. Neden Güneş etrafında dönüş hızı saniyede ortalama 6 kilometre olan Uranüs’te bir kahve içmiyoruz? Bir yarısı 42 yıl güneş alırken diğer yarısı 42 yıl karanlık, belki de kahvenin bize 42 yıl hatrı kalır, belli mi olur?
3. Teleskopla bulunan ilk gezegen olma özelliği taşıyan Uranüs 1781’de keşfedilirken. Dünya üzerinde bulunan Antarktika ise Uranüs’ten tamı tamına 39 yıl sonra keşfedilmiştir. Sanırım gökte ararken yerdekini bulmak biraz zaman almış.
4. Eksen eğikliği 98 derece olan Uranüs’ün böyle yamuk dönmesinin sebebi; gezegenin ilk zamanlarında yaklaşık olarak Dünya büyüklüğünde bir cisim ile çarpışmasından dolayı yana yattığı düşünülmektedir. Bu konuya şüpheyle yaklaşacak olursak nasıl olur da çapı 50 bin kilometre olan bu sıvı gezegeni, bu çarpan cisim böylesine eğer?
5. Uranüs, Jüpiter ve Satürn’den sonra Güneş sisteminin en büyük 3.gezegenidir. Bulunan 27 uydusunun 24’ünün adını Sheakespare’nin oyunlarındaki ana karakterlerden almıştır.
6. Uranüs’ün sıcaklığı ortalama -200 derece olan bir buz devidir. Bu özelliğiyle Güneş sisteminin neredeyse en soğuk gezegenidir. Bir Uranüs kadar olmasa da o da çok soğuk davrandı be albayım!
Uranüs ve Halkaları
7. Jüpiter parlak ve buzlu halkalarıyla Güneş Sistemimizin zengin ve şımarık çocuğuyken Uranüs ise kömür tozu gibi siyah ve oldukça dar halkalarıyla Güneş sistemimizin Fıstık isminde eşeğini Jüpiter’e kaptırmak istemeyen bir Sezercik.
8. Daha önceleri Satürn’de olduğu gibi parlak, mücevher gibi halkaları olan Uranüs, halka yağmurları nedeniyle halkalarının büyük bir kısmını milyonlarca yıl önce kaybetmiştir. Yani milyonlarca yıl içinde Satürn’de Uranüs gibi, halkalarını yavaş yavaş kaybedecektir.
Uranüs’ün Boyutları
9. Uranüs’ün boyutları ve özellikleri Neptün’e çok benzemektedir . Sümerler MÖ 4000 civarı ‘’Çift olan gezegen, Neptün’ün yaklaşık ikizi derken, NASA ise MS 1969 yılında Uranüs’ü Neptün’ün yaklaşık ikizi olan boyut ve özellikleri açıklamasını yapmıştır. Yaklaşık 6000 yıl sonra!
10. Çıplak gözle görebildiğimiz ve teleskopla gökyüzüne bakarken Uranüs’e denk geldiğinizde biliyorum ki içinize Dünyalar sığmıyor. Fakat Uranüs’ün içine 64 tane Dünya sığabiliyor. Çünkü tamı tamına 64 Dünya büyüklüğünde.