Nebula (Bulutsu) Nedir? Nebula İsimleri ve Çeşitleri

Yıldızların doğumunun, ölümünün ve oluşum döngüsünün kalbine yolculuk...

Nebula (Bulutsu) Nedir?

Nebula (Bulutsu) Nedir? Nebula ya da Türkçe adıyla bulutsular uzayda geniş yer kaplayan gazlar, toz, helyum, hidrojen ve diğer iyonize gazlardan oluşmuş bazen parçalan bazen ise bir araya gelen madde huzmeleridir. Bazıları karanlık bazıları ise ürkütücü şekiller alan göz alıcı renkler içinde ışıldayan bulutsular yıldızların doğumunun, ölümünün ve oluşum döngüsünün kalbidir.

Peki bu kalbe giden yani bulutsular arasında küçük bir yolculuğa ne dersiniz?

Kemerlerinizi bağlayın…

Nebulalar

Nebula İsimleri ve Çeşitleri

Martı Bulutsu Nebula

Martı Bulutsu

Uzayda serçelere uçacak değil tabi. Kanat açıklığı 100 ışık yılı olan Martı Bulutsu 3800 ışık yılı uzaklıkta kanat çırpıyor. Martımızın gözü ise Güneş’ten tamı tamına 20 kat daha büyük ve oldukça parlak bir yıldız.


Yaratılış Sütunları

Yaratılış Sütunları

Gaz ve tozdan oluşan dev 3 sütundan oluşan Yaratılış Sütunlarından soldaki sütun yaklaşık 4 ışık yılı boyunda. 7000 Işık yılı uzakla olan Yaratılış Sütunlarını Hubble teleskopu fotoğrafını çekerken onun Milattan önceki 4985 yılındaki halini görüyordu. Aslında yaratılış sütunları ‘Yok oluş sütunlarına’ dönmüş durumda bundan tam 6 bin yıl önce bir süpernova patlamasıyla dağıldı. Ancak bize o kadar uzak ki yok oluşunu görebileceğimiz ışığın bize ulaşması için 1000 yıl daha geçmesi gerecek.


At Başı Bulutsu Nebula

At başı Bulutsu

Tam göksel bir sanat eseri. Kanvas üzerine yağlı boyayla değil! Sonsuz uzayın karanlığı üzerine işlenmiş yıldız tozu ve kozmik bulutlar. Dünya’ya 1500 ışık yılı uzaklıkta bulunan At başı nebulasının birkaç milyon yıl ömrü kalmış. Burada oluşmakta olan yıldızlar güçlü parlamalarıyla bulutsuyu dağıtacak.

Kalp Bulutsusu

Kalp Bulutsu

7500 ışık yılı mesafede böyle şeyler varken aramızda bu yazıyı okumak için ayırdığınız 5 dakikanın lafı mı olur? Öndeki ise atmosferine dalan bir Perseid. Kalbini delip geçiyor mu? Geçiyor. Fazlasıyla belirgin olan kırmızı rengini, nebulanın merkezinin biraz yakınındaki yıldızlardan çıkan radyasyonun sonucu.


Yengeç Bulutsusu

Yengeç Bulutsu

Sadece 7000 ışık yılı mesafede böyle manzaralara şahit oluyorum. Sonra dönüp etrafıma bakıyorum. O an kafama dank ediyor. Biz aslında bu Dünya’ya çile çekmeye gelmişiz. Yengeç bulutsusu aslında 1054 yılında bir süpernova patlaması sonucu meydana gelen kırıntılardır. Bu tarihi bilmemizin nedeni; Çinli gökbilimciler bir yıldızın gündüz bile görülebilecek şekilde parladığını gözlemlemesidir. Tamı tamına 23 gün boyunca gözlendiği kayıtlara geçilmiştir.


Kabarcık Bulutsu Bubble Nebula

Kabarcık Bulutsu (Bubble Nebula)

Dünya’ya 7100 ışık yılı mesafede bulunan Bu Bubble, Hubble teleskopu ile çekildi. Yani bir nevi Hubble Bubble. Kütlesi Güneş’ten 45 kat daha büyük ve 10 ışık yılı çapına sahiptir. Bubble nebulanın kalbinde cevabını henüz veremediğimiz bir gizem yatıyor: Bu bulutsuyu oluşturan yıldızlar merkezde olmamasına rağmen, bulutsu nasıl olurda bu kadar simetrik olabiliyor?


Karanlık Bulutsu Nebula

Karanlık Bulutsu

Dünyamıza 700 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu bulutsunun yıldız alanındaki boşluk aslında gerçek bir boşluk değil. Gaz ve toz bulutlarıyla örtülü olduğu için biz onu öyle görüyoruz. Bu tür bulutsular gelecekte doğacak olan yıldızların doğum yerleridir.


Gül Bulutsu

Gül Bulutsusu

Dünyamıza 5200 ışık yılı mesafede bulundan Gül bulutsusu çok misafirperver bir bulutsu. 10 binden daha fazla genç yıldızı ağırlıyor. Kanı hızlı akan bu genç yıldızlar, etraflarındaki gazı iyonize ederek parlamalar sağlıyor ve dev bir Gül bulutsusu meydana getirerek bize romantik manzaralar sunuyor.


Halka Bulutsu Nebula

Halka Bulutsu

Bu bulutsuyu benzersiz yapan halkalarıdır. Satürn’ü bile kıskandıracak derecede güzel halkalarıyla bu bulutsu bizden sadece 2000 ışık yılı uzaklıkta. Küçük bir teleskop alıp sizde rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.


Hayalet Bulutsu

Hayalet Bulutsular

Karanlık uzayımızın hayaleti, sessizliğine aşık olduğumuz bu bulutsu Dünya’dan 1500 ışık yılı mesafede. Yıldızlardan gelen ultraviyole ışığının, bulutsu üzerinde koyu bir kırmızı bir ışıldamaya neden olduğu düşünülmekte.

Bunları da beğenebilirsin
2 Yorumlar
  1. SELMAN N. GERÇEKSEVER diyor

    VERİMLİ BİR SİTE.
    KUTLARIM.
    HAZIRLAYANLARIN ELLERİNE + EMEĞİNE SAĞLIK. 🙂

  2. Ata ERALP diyor

    Ne bu la? XD

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız. Tamam Tamamını Oku