Takyon: Işıktan Hızlı Varsayımsal Parçacık

Takyon Nedir? Takyon İzafiyet Teorisindeki en ilgi çekici varlıklardan biridir. Işıktan daha hızlı hareket eden varsayımsal parçacıklardır.

Takyon, Yunanca’dan (tachus), “hızlı” anlamına gelir. Takyonlar, enerji kaybettiklerinde hız kazanmaları gibi garip özelliklere sahiptir. Takyonlar için mümkün olan en düşük hız ışık hızıdır.

Takyon Işık Hızı

Einstein’ın özel görelilik teorisine göre – ve şu ana kadar yaptığımız deneylere göre – “gerçek” dünyamızda, parçacıklar ışıktan daha hızlı seyahat edemezler. Işık hızına yaklaştıkça zaman yavaşlar, hareket ettiğiniz şeyler için zaman yavaşlar. Biri ışığın hızına ulaştığında, zaman tamamen durur. Kişi ışık hızından daha hızlı seyahat ederse, zaman geri sarar. Ama bütün bunlar sadece teoride.

Takyonlar özellikleriyle fiziğin merak uyandıran bir konusudur.Eğer takyonlar gerçekten varsa, sebep ve sonuç hakkındaki düşüncelerimiz tamamen değişecek, çünkü sonuçtan önce bir etkiyle karşı karşıya kalacaktık.

‘’Mesela bir silah takyon mermisi ile ateşlenseydi, mermi hedefe varmadan hedef çoktan ölmüş olurdu.’’ Çok da yakından tanıdığımız Red kit aslında bu silahı kullanıyor. Çünkü gölgesini vurmasındaki marifetin takyon mermisi kullanmasından olabilir.

Hatta takyonlarla ilgili yüz binlerce sayfalık bilimsel açıklamayı tek bir deyime indirgemiş atalarımız: ‘’ Minareden at beni, in aşağı tut beni’’

Takyonlar zaman içinde seyahat edebilir mi?

Takyonlar ışıktan ziyade teorik parçacıklardır.Özel görelilik denklemlerinden, zaman genişlemesinin artan hızlarla daha önemli hale geldiğini biliyoruz. Fotonun kendisi ışık hızı olan c’ye gider. Bir foton için, zaman genişlemesi maksimumdadır, yani zaman akışı tamamen durur veya donar ve bir foton anında her yere ulaşır gibi görünür. Ancak bir takyon için daha da karmaşıktır. Asıl sorumuza geri dönelim; takyonlar zaman içinde seyahat edebilir mi?

Bazı gözlemcilere göre takyonlar zamanda yolculuk eder. Eşzamanlılığın ve göreliliğinin uzay-zaman temsili ile, bunun nasıl ortaya çıktığını inceleyeceğiz. Aşağıdaki şekillerde, yaratılan ve uzaya yayılan bir takyon göstermektedir; ve üç farklı gözlemcinin aynı takyon oluşturma sürecini nasıl deneyimlediğini görüyoruz.

Takyon Parçacık

Takyon burada eşzamanlılığın “şimdi” hiper yüzeyinden, eşzamanlılığın “daha sonraki” hiper yüzeyine doğru hareket eder. Gözlemci A, takyonun “şimdi” olarak işaretlenen yerde zamanda ileriye doğru yolculuk yaptığına karar verir.

Takyon Parçacık

Gözlemci B, takyonun yayılma yönünde hareket eder. Gözlemci B, takyonun yaratılma olayını içeren “şimdi” hiper yüzeyinde tamamen uzandığını tespit eder. Yani “şimdi” hiper yüzey, takyonun içinde bulunduğu tüm olayları içerir. Böylece, takyon gözlemci B için sadece “şimdi” var. Bu, B için, takyonun sınırsız hıza sahip olduğu, zaman kaybetmeden tüm mesafeleri aştığını gösterir bir nevi sadece şimdiden oluşan sonsuzluk.

Takyon Geçmişse Doğru Seyahat

Takyon burada eşzamanlılığın “şimdi” hiper yüzeyinde yaratılmıştır ve eşzamanlılığın “önceki” hiper yüzeyine doğru ilerlemektedir. Aynı yönde daha da hızlı hareket eden gözlemci C, geçmişe doğru seyahat eden takyonun kararını verir.

Takyonlar, eğer var olsaydı ve sıradan bir madde ile etkileşime girdiyse, bize geçmişle iletişim kurma araçları verecekti. Takyonlar kelimenin tam anlamıyla dışarıya gönderilebilir, bir takyonik aynadan sekebilir ve gönderilmeden önce geri dönebilir. Bu da bir takım sorunlara neden olacak, nedensellik ilkesini ihlal edecektir. Peki bu nedensellik ilkesi nedir?

Nedensellik ilkesi:

Nedensellik İlkesi

Nedensellik ilkesine göre gerçekliğimizde, zamanında kabul edilmiş mevcut teoriye dayanarak, neden ve sonuç arasında her zaman etkiyi önleyecek şekilde doğrudan, sıkı, kronolojik bir ilişki olmalıdır.

Geçmişteki tüm olaylar sebeplerdir ve şimdiki durumunuz etkidir. Geçmişe geri dönerseniz, bu, nedenlerinden daha önce var olan etkiyi engelleyecektir. Etki, sebep (ler) olmadan var olamaz. Geçmişe yolculuktan doğan tüm ünlü paradokslar bu temel yasaya dayanmaktadır.

Geleceğe yönelik zaman yolculuğu, bunu nasıl başarmak istediğinize bağlı olarak nedenselliği ihlal eder veya etmeyecektir. Bir makineye atlayabileceğinizi, koordinatları zamanında ayarlayabileceğinizi ve oraya anında ulaşabileceğinizi düşünüyorsanız, evet, bu bir nedensellik ihlalidir. Zaman oku evrende bulunan her madde için aynıdır. Maddenin uzayda nasıl düzenleneceği, örneğin 1000 yıl sonra, tüm zaman süresinin neden sonuç matrisine bağlı olacaktır. Siz de maddenin bir birleşimisiniz. 1000 yıllık neden sonuç matrisini bir anda atlayamazsınız.

Ancak, zaman oku esnektir. Bükülebilir. Einstein’ın görelilik teorisinin ilkelerini ve yerçekimi veya ışık hızına yakın hızlarda zamanı dikkatli kullandıysanız, temel olarak nedenselliği ihlal etmeden geleceğe “zaman yolculuğu” yapabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız. Tamam Tamamını Oku