Venüs : Aşk ve Güzellik Tanrıçası
Venüs, halk arasında Çoban yıldızı, Zühre veya Çulpan olarak bilinir.
Venüs Gezegeni Özellikleri
Bu yazımızda sizlere Venüs gezegeni özellikleri hakkında ilginç bilgilere yer vereceğiz.
Venüs Ters Dönen Bir Gezegendir
Eğer bir gün Venüs’e gidip gezegenin üzerinden Güneş’e bakacak olursanız şunu fark ederdiniz; Güneş’in batıdan doğduğunu doğudan battığını. Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin aksine Venüs, doğudan batıya doğru dönmektedir.
Yani herkes gider Mersin’e, Venüs gider tersine.
Venüs: Adı Kadın Olan Tek Gezegendir
Venüs adını aşk ve güzellik tanrıçası olarak bildiğimiz ve Roma Tanrısı olan Venüs’ten almıştır Yunan mitolojisinde Afrodit’le özdeşleştirilmiştir. Adı kadın olan tek gezegendir.
Sen zamanın Venüs’ü aşka kör bakan canlı.
Sanır mısın güzellik herkese karşı şanlı.
İnilti/ Bedia Tuncer
Venüs’ün Bir Günü Bir Yılından Daha Uzun Sürmekte
Bir günün, bir yıldan daha kısa sürdüğünü düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü Venüs’ün bir günü bir yılından daha uzun sürmekte . Bunun sebebi ise kendi ekseni etrafında dönüşü, Güneş’in ekseni etrafından dönüşünden daha uzun sürmesidir.
Venüs Güneş Sistemindeki En Sıcak Gezegendir
Güneş’e Merkür’den daha uzak olmasına rağmen, Venüs güneş sistemindeki en sıcak gezegendir. Venüs’teki yüzey sıcaklığı 461 dereceye kadar çıkabilmektedir. (kurşunun erime derecesi 327,5 santigrat) Merkür’den daha sıcak olmasının nedeni atmosferinde bulunan ve çok yoğun olan karbondioksit içeren bulutların Venüs’e gelen Güneş ışıklarının yansımasını engellemesidir.
Venüs’ün Boyutu
Venüs’ün boyutu, Dünya’ya çok yakın bir büyüklüktedir. Bu özelliğinden dolayı Dünya’nın ikiz kardeşi olarak da bilinir.
Venüs Halk arasında Çoban yıldızı, Zühre veya Çulpan olarak da bilinir
Venüs Güneş ve Ay’dan sonra, çıplak gözle görebildiğimiz gökyüzündeki en parlak olan üçüncü objedir. Gökyüzünü baktığımızda herhangi bir gezegenden veya bir yıldızdan daha parlak görünür. Halk arasında Çoban yıldızı, Zühre veya Çulpan olarak da bilinir.
Yüzeyinde 1600’den fazla yanardağ bulunmakta
Venüs’te farklı ebatlarda volkanlar bulunmakta. Venüs’ü farklı kılan şey volkan sayısının Güneş sistemindeki diğer gezenlere nazaran çok daha fazla olması . Yüzeyinde 1600’den fazla yanardağ bulunmakta. Bazılarının da halen aktif olması mümkün. Sanki gezegen ateşle işkence ediliyordu.
Venüs’ün kutuplarının üzerinde esen devasa çift gözlü fırtınalar bulunmakta. Şekli ‘8’ sayısına benzeyen bu fırtınaların aslında ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Ekvator çevresinde saatte 380 kilometre hızla esen rüzgarlar tarafından yaratılmış olduklarına inanılan bu kasırgalar 3’e hatta 4’e bölünebilmekte.
Venüs’te Mevsim
Venüs’ün eksen eğikliği Dünyamıza nazaran çok düşüktür ve yalnıza 3 derecedir. Bu yüzden mevsimler arasında hava sıcaklığı açısından farklılık çok azdır. Neredeyse hiçbir mevsim yaşanmaz.
Venüs’ün herhangi bir uydusu bulunmamaktadır.
Ay ben şok sevgili yazar. Bir tek dileğim var mutlu ol yeter :))
Yazı gerçekten sürükleyici şaka bir yana. Çok beğendim.