
1100 Desibel Ses ile Kara Delik Oluşturma: Schwarzschild Yarıçapı
Schwarzschild Yarıçapı Nedir?
Schwarzschild Yarıçapı nedir? Kısaca yer çekimsel olarak çöken bir gök cismin kara delik haline geldiği yarıçapa denir. Herhangi bir nesneyi alıp sıkıştırırsanız, kara delik haline geldiği bir nokta olacaktır.
Eğer Güneş’i 2,5 km yarıçapa kadar sıkıştırabilseydiniz, kara bir delik olurdu. Dünya için bu yarıçap 0,9 cm’dir. Ve büyük bir dağ nanometreden daha küçük olabilir. Bu yarıçapa, Schwarzschild Yarıçapı denir.
Schwarzschild Yarıçapı, terimi geliştiren Karl Schwarzschild’in adını almıştır: Rs = 2 GM / c2. M vücudun kütlesi, G evrensel kütle çekim sabiti ve c ışığın hızıdır. Bu formül ile herhangi bir nesnenin Schwarzschild yarıçapını hesaplayabiliriz.
Schwarzschild yarıçapındaki kütleye gerçekte ne olduğu bir gizemdir. Bazı teorisyenler aşırı derecede yoğun bir madde durumunun kara deliğin daha fazla sıkışmasını engelleyeceğine inanırken, diğerleri kara deliğin sonsuza kadar sıkıştırmaya devam edeceğine inanmaktadır. Olay ufkundan geçerken kara deliğin kendisiyle karşılaşıp karşılaşmayacağınız veya hala sıkıştırılmış iç kara deliğin kendisine doğru ilerlemeye devam edip etmediğiniz bilinmemektedir. Durum ne olursa olsun, Schwarzschild yarıçapından geçtiğinizde kaçış engellenemez.
Peki 1100 desibel ses havayı Schwarzschild yarıçapına kadar sıkıştırarak bir kara delik oluşturabilir mi?
1100 Desibel Ses ile Kara Delik Oluşturabilir Miyiz?
Sorumuzu cevaplamadan önce önce bir kara deliğin oluşum sürecine yakından bakalım:
Kara delikler çökmüş yıldızların karanlık kalıntılarıdır, uzayın bu bölgeleri evrenin geri kalanından kesilir. Bir şey bir kara deliğe düşerse, asla geri gelemez. Işık bile kara deliklerden kaçamaz, yani güçlü teleskoplarla bile bir kara delik görmek mümkün değildir.
Bir kara deliğin oluşması için yer çekimine ihtiyaç vardır. Yer çekimi, gezegenlerin,yıldızların ve galaksilerin hareketlerini düzenler ve kara delikler oluşturmada sorumlu olan bir güçtür. Yıldızlar çekirdeklerinde meydana gelen nükleer füzyon reaksiyonları nedeniyle parıldarlar. Tepkimeler, yer çekiminin içe çekilmesini önleyen bir dış basınç oluşturur.
Sonuç olarak, yıldız ne genişler ne de büzülür. Fakat bir yıldızın yakıt beslenmesi tükendiğinde ve dış basınç durduğunda, yer çekimi yıldızın büzülmesine neden olur. Bundan sonra ne olacağı yıldızın boyutuna bağlıdır.
Yıldızımız büyükse, beyaz cüce olarak bilinen kabaca Dünya bedeninde olana kadar çöker. Önemli ölçüde daha büyük olan yıldızlar ise bir nötron yıldızı olarak bilinen çok yoğun bir nesneye dönüşür. Eğer gerçekten büyükse, çöküş durdurulamaz ve kara delikler elde edersiniz.
Asıl sorumuza gelelim şimdi 1100 Desibel Ses ile Kara Delik Oluşturabilir Miyiz?
Bu büyüklükteki bir sesin ilk önce 1098 watt / metre2 olması gerekir. Bu, üretebileceğimizin çok ötesinde, kesinlikle çılgınca bir güçtür ve büyük yıldızların şiddetle patlaması olarak bilinen bir süpernovanın yarattığından daha büyüktür. Bu yüzden bunun gerçekleşmesi olası değildir.
Eğer 1100 desibel büyüklüğünde bir ses oluşturabilirsek, bu çok fazla enerji yaratacak ve bu son derece yüksek miktarda bir kütle gibi davranacaktı. Bu da, büyük bir kara deliğin oluşması için yeterli yer çekimi yaratacak başta Dünya olmak üzere tüm galaksiyi yutabilecek bir kara delik oluşturacaktı.
Fakat bu şartlarda oluşan bir kara delik nasıl olur ?
Çözüm basitt: E = mc2
Yeterince küçük bir alana yeterince enerji koyun. Koyduğumuz enerji, bu alana koyduğunuz kütleye eşdeğer olmasına sebep olur. Bu da büyük bir yerçekimine neden olur. 1100 dB kadar büyük bir enerji, kara deliğin oluşmasına neden olacak kadar yerçekimine ve buna bağlı olarak inanılmaz derecede büyük bir alan yaratmasına sebep olacaktır.
1100 desibel, havayı sıkıştıracak kadar güçlü bir ses dalgası oluşturur ve geri kalan kütle ve kinetik enerji kendi Schwarzschild yarıçapının içine düşerek bir kara delik oluşturur.
Kaynak: https://www.universetoday.com/39861/schwarzschild-radius/