Türü: Bilimkurgu, Macera, Dram, Fantastik
İMDB Puanı: 8,0
İzleyebileceğiniz Platformlar: Digiturk , BluTV
Başrol Oyuncuları: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig
Yazar: Drew Goddard (senaryo), Andy Weir (romanın yazarı)
Filmin Yönetmeni: Ridley Scott
Filmin Süresi: 144 dakika
Vizyon Tarihi: 2015
Marslı Filmi Konusu
Marslı filmi, Andy Weir’in en çok satan kitabına uyarlanmasına dayanan Mars’a yanlış giden bir misyonu içeriyor: Yarım düzine Amerikan astronotu, Dünya’ya geri dönmek için neşeli bir şekilde Mars toprağı örnekleri toplarken ölümcül yoğunluklu bir fırtına ile karşı karşıya kalır ve görevlerini iptal etmek zorunda kalırlar. Büyük bir acele ile eve dönmeye hazırlanırken, astronotlardan biri olan Mark Watney (Matt Damon)’a fırtına sırasında kopan ağır metal bir alet çarparak onu sürekler ve giysisinin hasar almasına neden olur. Mürettabın görüş alanına çıkan astronot, öldü sanılarak orada bırakılır ve Mars’taki yaşam mücadelesi başlar.
Botanik dalında uzman olan Mark, sadece bir ay yetecek kadar yiyecek ve suyu dolu olduğu için ( kendi sözleriyle) hayatta kalmak için durumdan “bok bilimi” yapması gerekecek. Çalışmaya başlar: su üretmek için hidrojeni yakmak, kalan yiyecek stoklarını paylaştırmak ve Mars’ta sera ortamı kurarak patates yetiştirmeye başlar. Yeryüzünde keskin gözlü bir uydu denetleyicisi (Mackenzie Davis) Watney’in yaptıklarını ve buzlanmayı fark eder ve üstlerini uyarır. Watney ekibinin geri kalanına (Jessica Chastain’in görev komutanının önderliğinde) hala hayatta olduğunu söyleyip söylememenin ahlaki bilmecesi ile boğuşacaklar ve ona yardım etmek için Mars’a geri dönme riskini taşıyacaklar.
Marslı Filmi Yorum / Eleştiri
Bilim Gemisi ve Ekşi Sözlük tarafından yapılan yorum ve eleştiriler (Spoiler İçerir!):
Bilim Gemisi Yorum – Eleştiri
Evden hiç dışarı çıkmadığınızı düşünün, bu soyutlanma sizi deli edecektir. Bununla birlikte, olağanüstü derecede iyi idare eden astronot Mark Watney değilseniz eğer… En az bir buçuk yıl gerçek bir insan teması olmadan harcıyor, ama asla biraz delirmiyor. Hatta filmin büyük bir kısmı için tıraş olmaya devam ediyor. Bir hafta içinde, çorap kukla arkadaşları edinmeli ve pantolon giymeyi reddetmeliydi. Elbette, NASA ile uydu mesajları aracılığıyla iletişim kurabiliyordu, ancak bunlar gecikti ve sadece metindi.
NASA’nın Mars’a bir gemi göndermesi gerekiyor ve bunu hızlı bir şekilde yapmaları gerekiyor. Sorun şu ki, Dünya’dan bir şey başlatmak uzun zaman alıyor ve çalışacağı garanti edilmiyor. Hermes şu anda Mars’tan dönüyor, bu yüzden fırlatma sırasında patlama riski yok. Purnell, Hermes’i kullanma fikrini ortaya çıkardığında, NASA’daki herkes bunun fikri karşısında tamamen şok oluyor. Cidden, hiç kimse mi bu gemiyi çevirmeyi düşünmedi?
Marslı filmine göre Mars, bitki örtüsü, su ve oksijenden yoksun, ancak neyse ki Dünya ile aynı yerçekimine sahip çorak arazidir. Gerçekte, Mars’ın yerçekimi Dünya’nın yerçekiminden yüzde 62 daha zayıftır. Watney tüm film boyunca sıçramış olmalıydı.
Mars gezegeni hakkında ilginç bilgiler öğrenmek, ve Marslı filmini bu bilgiler ışığında değerlendirmek için bu makalemizi okuyabilirsiniz:
Ekşi Sözlük Yorum – Eleştiri
SPOİLER
Koli bandının hayat kurtardığı uzay filmi. Film boyunca kesin o naylon çektiği yer yırtılacak bir sakatlık çıkacak diye bekledim ama olmadı.
(ecikoyimmibubam)
Filmde Marslı çıksaydı daha az şaşırırdım. Ulan ne hesaplı kitaplı işler yaptılar be.
(46raporlu)
Film sonrası “Marsa giderken yanınıza alacağınız 3 şey nedir?” sorusuna gözünüz kapalı cevap verebilirsiniz.
(wak the rock)
Akıcı sıkmayan merak uyandırmayı başarabilen bir film olmuş. Oyunculuklar rahatsız edecek kadar zorlayıcı da değildi. Cuma akşamı yalnız olan her birey izlerken keyif alabilir. Saçma sapan Türk filmlerini izlemektense tercih edin bu filmi.
(endoplazmik bir kulum)
Marslı Filmi Replikleri
Marslı Filmi Repliklerini sizler için derledik:
Bir yerde bir yerde ürün yetiştirirse orayı “resmi” olarak kolonize etmiş olur. ‘’demişler
Yani teknik olarak ,ben Marsı kolonize ettim.
Kapak olsun ,Neil Armstrong.
Neresinden bakarsanız bakın, sıçmış durumdayım. Bu benim değerlendirmem.
Yüzey Aracı içinde ana yaşam destek üniteleri ile 50 gün boyunca yaşamak zorundayım. Sonuç olarak bunaltıcı olasılıklar karşısında, tek seçeneğim var.
Bilimin dibine vurmak zorunda kalacağım.
Mars‟ta uzun yolculuğa çıkan ilk kişi benim. Mars‟ta otuz bir soldan fazla zaman geçiren ilk kişi benim. Mars‟ta mahsul yetiştiren ilk kişi benim. İlk, ilk, ilk!
O radyasyona maruz kalsam o kadar çok kanser olurdum ki kanserim bile kanser olurdu.
Tuhaf bir his gerçekten. Nereye gitsem, ilkim. Araçtan dışarı mı çıktım? Oraya gelen ilk kişi benim! Bir tepeye mi tırmandım? O tepeye tırmanan ilk kişi benim! Bir taşı mı tekmeledim? O taş bir milyon yıldır yerinden kımıldamamıştı!